TNPSC மாதிரி வினாத்தாள்,பாடங்கள் ,ஆன்லைன் தேர்வுகள்,வேலைவாய்ப்புத்தகவல்கள்

Thursday, 27 June 2019

General Knowledge MCQs for TNPSC Examinations

Tamil Nadu General Knowledge MCQs for TNPSC Exam MCQs with descriptive answers

Online Model Test question for Competitive Exams


1. Who among the following built the Parthasarathy Temple?
a] Narasimhavarman -I
b] Mahendravarman -II
c] Mahendravarman -I
d] Simhavishnu

Answer: a] Narasimhavarman -I
Explanation of Answer:
Narasimhavarman - I Parthasarathy Temple was Build by Pallava King Narasimhavarman - I in 8th century. It is dedicated to Lord Krishna.

2. Who among the following was the first Indian to sit as a judge of the Madras High Court?
a] P. V. Rajamannar
b] T. Muthuswamy Iyer
c] Sir S. Subramania Iyer
d] V. T. Krishnamachari

Answer: b] T. Muthuswamy Iyer
Explanation of Answer:
Madras High Court was established in 1862 along with Bombay High Court and Calcutta High Court after the Indian High Courts Act was enacted in 1861. Its jurisdiction extends to Tamil Nadu and Pondicherry. It was formed after merger of the Supreme Court of Judicature at Madras, and the Sadar Deewani Adalat. The first Indian to sit as a judge of the High Court was Justice T. Muthuswamy Iyer. It has a bench at Madurai. Madras High Court is also known as birthplace of organized legal reporting in India as Madras Law Journal was started in 1891.

3. Which among the following rivers originates in Chembarambakkam Lake in Tamil Nadu?
a] Cooum River
b] Adyar River
c] Aintharuviar River
d] Chittar River

Answer: b] Adyar River
Explanation of Answer:
Coovam River & Adyar River refers to two rivers which cross the Chennai City. Both of them are polluted and city waste is disposed in them. Coovam River divided the Chennai city in two parts. It originates in a village of the same name, about 70 km away from Chennai and ends in Chennai in Bay of Bengal. The river is polluted and now a project to clean up the river is proposed to be taken up, with plans to clean the river by 2020. The project is funded by the World Bank. Adyar River originates near the Chembarambakkam Lake in Chengalpattu district. It makes the estuarine ecosystem of Chennai.

4. As per the provisions of Treaty of Aix-la-Chapelle that ended the Battle of Madras, Madras was returned to the British in exchange for which among the following territories?
a] Cape Breton Island
b] Barrier towns
c] Silecia
d] Louisburg

Answer: d] Louisburg
Explanation of Answer:
Battle of Madras refers to a battle in 1746, when the Fort St. George was seized by the French. In this battle the British troops surrendered and were poisoned. Lord Clive escaped the prison and this was for the first time when he came under limelight. The Battle was ended with Treaty of Aix-la-Chapelle that ended the war made provision for Madras to be returned to the British in exchange for Louisburg in Nova Scotia which had been captured by British forces in 1745.

5. Who led the French forces during the “Siege of Madras”?
a] Georges Duval de Leyrit
b] Charles Godeheu
c] Antoine Boyellau
d] Thomas Arthur, Lally

Answer: d] Thomas Arthur, Lally
Explanation of Answer:
Siege of Madras refers to an important event during the 7 years war when the British and French were fighting in India for their supremacy. It was seize of the Madras which was divided into Black Town and White town at that time. The Black town refereed to the area populated by the Indian Natives and White town referred to the area populated by British around St. Fort George. The French invaded the black town which remained unprotected. Here, they looted the houses of the natives. They advanced towards the White Town where they are resisted by the British Forces. The French were led by Thomas Arthur, Lally. When additional British forces are arrive Madras, the French withdrew and this was a huge setback to French.

6. What is the name of seat of Corporation of Chennai?
a] Chelmsford Building
b] Ripon Building
c] Cornwallis Building
d] Dalhousie Building

Answer: b] Ripon Building
Explanation of Answer:
Corporation of Chennai was established in 1688 and is the oldest municipal corporation of India. Ripon Building is the seat of Corporation of Chennai.

7. in which year, Madras State was renamed as Tamilnadu?
a] 1960
b] 1963
c] 1969
d] 1972

Answer: c] 1969

8. in which year, name Chennai from Madras was officially changed?
a] 1993
b] 1995
c] 1997
d] 1998

Answer: b] 1995
Explanation of Answer:
Madrasapattinam was a fishing village north of Fort St. George. The name Chennai from Madras was officially changed in 1996.

9. The earliest name of Chennai is Chennaipattinam, which referred to the town around the Fort St George in 1639-40. The place was acquired by the British from ___?
a] Damarla Venkatadri Nayakudu
b] Peda Venkata Rayalu
c] Padma Velama Nayak
d] Chennappa Nayakudu

Answer: d] Chennappa Nayakudu

10. The Mahatma Gandhi Community Colleges have been opened in Tamil Nadu in which among the following?
a] Small Revenue Villages
b] Districts with lowest Education Ratio
c] Districts with highest population of SCs & STs
d] Prisons for vocational training of prisoners

Answer: d] Prisons for vocational training of prisoners
Explanation of Answer:
The Mahatma Gandhi Community College has been established in Puzhal Central Prison and 8 other Central Prisons for imparting vocational training courses.
Share:

0 கருத்துகள்:

Post a Comment

தங்கள் கருத்துகளை இங்கே பகிராலாமே!!!

Email-ல என் பதிவுகளை இலவசமா பெற

Blog Archive

Totat Views So Far

Contact Form

Name

Email *

Message *